Nog sneller internetten: welk bedrijf wil dat niet? Goed nieuws in dat geval, want 5G maakt zijn opmars. Dit nieuwe mobiele netwerk wordt door experts een revolutie in het internettijdperk genoemd. Maar wat is 5G precies, hoe werkt het en wat zijn de voordelen voor jullie organisatie? ITCOMS Maarten legt je in een notendop graag alles over 5G uit!
“Heel kort gezegd is 5G een mobiel netwerk, net als voorloper 4G. Het grote verschil van dit nieuwe mobiele netwerk zit hem in de extreme snelheid: met 5G kunnen we tien tot vijftig keer sneller surfen dan met 4G. Met andere woorden: je downloads en internetbezoekjes gaan als een speer met 5G. Knipper even met je ogen en die ene film op Netflix of afspeellijst op Spotify is binnen. Nog een groot voordeel van 5G is dat het meer ruimte geeft op één verbinding. Je deelt niet met andere apparaten, zodat de snelheid niet verloren gaat.”
“Uiteraard is dit snelle netwerk er niet zomaar. Hiervoor moeten bepaalde processen in gang worden gezet. Voor de werking van 5G wordt gebruik gemaakt van frequenties met een hoge snelheid. Hiervoor zijn er drie frequentiebanden aanwezig: de 700 MHz frequentieband, de 3,5 GHz band en de 26 GHz band. Waarschijnlijk zal 5G vooral gaan draaien vanaf de 3,5 GHz band.”
“Er zijn zo een paar goede redenen waarom 5G de toekomst heeft, naast de extreme snelheid die het biedt. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat steeds meer apparaten in de wereld via internet gaan communiceren. Niet alleen computers en telefoons, maar ook machines, koelkasten, verkeerslichten, wasmachines en ga zo maar door. De concurrentie op het netwerk wordt dus steeds groter, waardoor er meer capaciteit nodig is. 5G biedt deze capaciteit. Hierdoor hoef jij niet in te leveren op je internetsnelheid door concurrentie.”
“2020 is het jaar van 5G in Nederland. Hoewel dit nieuwe netwerk pas eind juni gelanceerd zou worden, heeft Vodafone besloten dit al eind april te doen. In de Randstad en delen van Noord-Brabant. Vanaf eind juli volgt de rest van Nederland.”
“De afgelopen tijd hebben heel wat mensen geprotesteerd tegen de komst van 5G omdat ze er gezondheidsklachten in zien. De straling zou volgens deze mensen zorgen klachten als oorsuizen, hoofdpijn of hartklachten. Echt bewijs is hiervoor nog niet. Sterker nog: het RIVM heeft in een rapport voorzichtig geconcludeerd dat de gezondheidsklachten door 5G minimaal zijn.”